Cora Vos-Vlaar

foto-bewerkt-e1412553194449

Ruim 20 jaar geleden studeerde ik af als pyscholoog aan de Rijksuniversiteit Leiden. In de jaren die volgden heb ik op verschillende terreinen zeer ruime ervaring opgedaan met AD(H)D. Het afgestudeerd zijn als psycholoog is één ding, het toepassen van kennis, zoeken naar (praktische) oplossingen zodat het leven met AD(H)D een stukje makkelijker wordt, is soms echt een ander ding.

Aldoende heb ik geleerd dat AD(H)D een kwestie is van ermee omgaan, van uitzoeken wat werkt, van vallen en opstaan en van niet (te lang) bij de pakken neerzitten. Ik ontdekte dat de manier waarop er omgegaan wordt met een beperking, heel essentieel is voor wat er mogelijk is.

Ik heb ondervonden dat er geen standaardmethode is om met AD(H)D om te gaan. Het komt vooral neer op zoeken wat er nodig is. In jouw eigen situatie. Dat vergt soms moed. Want wat voor anderen werkt, kan voor jou wel eens helemaal niet werken.

Vaak wordt ingezet op proberen met zo min mogelijk AD(H)D kenmerken proberen te leven. Het opvangen van je “zwakke kanten”is slechts een onderdeel. Acceptatie van de AD(H)D,  met alle moeilijke kanten is even belangrijk. Daardoor ontstaat er ruimte. Ruimte om ook de sterke kanten ervan te ontdekken, ervaren en in te gaan zetten. Zodat leven met AD(H)D makkelijker wordt en we het niet langer als alleen maar een beperking ervaren.

Dit proces gun ik  iedereen die AD(H)D heeft. Daarom ben ik AD(H)D psycholoog.