Haat-liefde verhouding met regels

 Positief van ADHD hebben is dat je vaak ‘out of the box “kunt denken. 

Veel ADHD’ers zijn in staat oplossingen voor dingen te bedenken waar anderen niet opkomen. Veelal niet beperkt door allerlei regels over hoe het hoort en hoe het moet. Dit komt doordat ze in staat zijn buiten de geijkte paden te denken. Het leidt tot creatieve oplossingen en je kunt het zien als een gift, een sterke eigenschap.

Maar zoals bij vele eigenschappen, zijn er voor-en nadelen.

Een eigenschap kan positief zijn, tot op bepaalde hoogte. Zo is een dominant persoon een goede leidinggevende, totdat hij te dominant wordt en autoritair, dan kan het gaan tegenwerken. Een aardig, meelevend iemand kan wanneer hij té aardig is, een voetveeg worden voor anderen, iemand waar overheen gelopen wordt.

Zo is out of the box denken positief, maar wanneer je meer out of the box denkt dan erbinnen, kunnen anderen moeite met je manier van denken gaan krijgen. Wanneer je geneigd bent continue buiten de geijkte paden te gaan denken, kan het tegenwerken. Anderen zullen vinden dat sommige handvaten, kaders en regels nodig zijn. Daarvoor hebben ze argumenten, die in de ogen van een ADHD’er volstrekt zinloos en zelfs bizar kunnen lijken.

Veel ADHD’ers hebben dan ook een haat-liefde verhouding met regels. 

Aan de ene kant dienen de regels als een perfect middel om structuur te krijgen,  maar oh wat is het het lastig om ze op te volgen en wat zijn vele regels nutteloos. Alhoewel er ook ADHD’ers zijn die juist heel strak aan structuur vasthouden, maar daarover weer een andere keer.

Waarom kleding opgevouwen in de kast? Waarom überhaupt in de kast?Waarom dagelijks stofzuigen? Waarom niet even ongevraagd iets van een andere gebruiken (je bent van plan het immers daarna weer terug te leggen). Waarom klakkeloos doen wat een leraar van je vraagt, als het in jouw ogen echt onredelijk is? En wat een gezeur over 2 minuten te laat. Waar hebben we het over….

Het kan heel wat conflicten opleveren en menig ADHD’er is daartoe dan ook bereidt.

Het conflict kost eigenlijk meer energie dan het je houden aan de regel, maar dat maakt niet uit. Het lijkt een principekwestie. Voor de omgeving vaak heel vermoeiend.

Maar dan de andere kant.

Iemand met ADHD gedijt vaak goed in een omgeving die duidelijk en gestructureerd is. Waar regels duidelijk zijn en consekwenties van te voren vastliggen. Zodat daarover niet meer gestreden hoeft te worden. Zodat er ruimte komt voor andere dingen in plaats van discussie over redelijk zinloze zaken.

Sterker nog, voor veel AHD’ers breekt er ergens een punt aan dat ze het niet meer overzien zonder regels.Het overzicht dreigt verloren te gaan en in sommige gevallen komt de paniek tevoorschijn. Paniek en chaos. Chaos leidt regelmatig tot nog meer verzet.

En zo zijn we nog verder van huis.

De oplossing?

Die heb ik niet zomaar, helaas. Wat ik weet, is dat structuur nodig is, het gaat helaas echt niet zonder. Wat ik ook weet en begrijp is dat we niet op alle slakken zout moet leggen. Kleine, redelijk onbenullige regels, kunnen we best wel eens niet toepassen of afschaffen.  Een aantal structuurregels hanteren en toepassen lijkt me het beste.

Inzicht in welke regels voor jou, je kind of leerling echt onmisbaar zijn, is van belang.Structuur met consekwenties is voor kinderen/leerlingen met ADHD echt nodig. Maar alleen op de belangrijke dingen. Met hulp en liefde toegepast.

Als volwassene is het goed eens na te gaan aan welke regels je echt een hekel hebt, welke je overboord kunt kieperen en welke toch echt nodig zijn omdat je minder conflicten zou willen hebben Probeer het er eens samen met iemand over te hebben. Bij welke regels kom je in conflict met anderen? En wil je dit nog langer of zou je leven eenvoudiger kunnen worden door een aantal in jou ogen nutteloze regels dan maar gewoon toe te passen?

Het leven kan makkelijker worden naarmate je meer inzicht krijgt in je haat-liefde verhouding met regels.

 

Ik wens je veel succes en alle goeds,

 

Cora Vos-Vlaar

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *