Cora Vos-Vlaar

foto-bewerkt-e1412553194449

Ruim 20 jaar geleden studeerde ik af als pyscholoog aan de Rijksuniversiteit Leiden. In de jaren die volgden heb ik op verschillende terreinen zeer ruime ervaring opgedaan met AD(H)D.

Leven met een diagnose is een kwestie is van ermee om leren gaan, van uitzoeken wat werkt, van vallen en opstaan en van niet (te lang) bij de pakken neerzitten. Zo is dat ook voor leven met AD(H)D. De manier waarop er omgegaan wordt met een beperking, is uiteindelijk heel essentieel voor wat er mogelijk is.

Ik heb ondervonden dat er eigenlijk geen standaardmethode is om met AD(H)D om te gaan. Het komt vooral neer op zoeken wat er nodig is. In jouw eigen situatie. Dat vergt soms moed. Want wat voor anderen werkt, kan voor jou wel eens helemaal niet werken.

Vaak wordt ingezet op proberen met zo min mogelijk AD(H)D kenmerken proberen te leven. Het opvangen van je “zwakke kanten”is slechts een onderdeel. Acceptatie van de AD(H)D,  met alle moeilijke kanten is even belangrijk. Daardoor ontstaat er ruimte. Ruimte om ook de sterke kanten ervan te ontdekken, ervaren en in te gaan zetten. Zodat leven met AD(H)D makkelijker wordt en we het niet langer als alleen maar een beperking ervaren.

Dit proces gun ik  iedereen die AD(H)D heeft. Daarom ben ik AD(H)D psycholoog.