Regelmatig een blog in je mail ontvangen? Registreer je voor het gratis E-book.

Welterusten….of niet?

De afgelopen jaren is het aantal diagnoses op het gebied van AD(H)D enorm gestegen.

Eén van de oorzaken zou kunnen zijn dat we tegenwoordig beter in staat zijn deze diagnose te herkennen. Daarnaast groeit de wetenschappelijke aandacht voor de relatie tussen AD(H)D en slaap. Zou het ook kunnen zijn dat slecht slapen een oorzaak is van AD(H) achtig gedrag? Dan de volgende vraag: zou het kunnen dat er binnen de groep gediagnosticeerde AD(H)D’ers, een subgroep is die gediagnosticeerd is met AD(H)D, maar die eigenlijk een slaapprobleem heeft?  Het is een kip-ei discussie zou je kunnen zeggen, maar het is denk ik heel goed dat er aandacht voor is en onderzoek naar gedaan wordt.

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 5 AD(H)D’ers slecht slapen.

Dit gaat dan vaak om laat inslapen, slecht doorslapen, snurk-en ademhalingsproblemen.

De gevolgen van een verstoord slaappatroon kunnen enorm zijn.lees helemaal

 Straks, echt…straks

Uitstelgedrag en AD(H)D…voor velen zó onlosmakelijk met elkaar  verbonden.

“Morgen ga ik mijn financiën plannen, na deze aflevering laat ik de hond uit en dit  weekend ga ik leren voor een tentamen komende week”.

Ik geloof het, niet omdat ik naiëf ben, maar omdat ik weet dat het plan er écht is. Tegelijkertijd weet ik dat de kans dat het ook daadwerkelijk gedaan wordt, niet zo heel groot is.

Veel mensen met AD(H)D weten wel wat er gedaan moet worden. Het ook daadwerkelijk doen is echter waar de moeite zit.

Ik zou mezelf typeren als een chronisch niet-uitsteller. Ik hou ervan de boel onder controle te hebben, stel hooguit dingen uit die ook echt wel even kunnen wachten. Bv naar de tandarts gaan, omdat ik daar zo’n hekel aan heb. Tegelijkertijd heb ik er in mijn omgeving wél mee te maken.

Uitstelgedrag is voor een buitenstaander vaak moeilijk te begrijpen.lees helemaal

 Hyperfocus: last of zegen

Je zou het een teveel aan concentratie kunnen noemen of aan doorzettingsvermogen. Als je het positief bekijkt.

Ineens heeft je partner of kind een nieuwe hobby of uitdaging waarbij hij volledig, maar dan ook volledig in opgaat. Je puber wil een brommer, je partner heeft als plan de tuin eens flink onderhanden te nemen. Niets mis mee. Kan zelfs leuk zijn. Maar wanneer er alleen nog maar op internet wordt zocht naar de beste prijs voor brommers, de hele tuin overmoedig wordt omgespit en dat alles met een tomeloze en grenzeloze energie, is het niet leuk meer. Er is nauwelijks nog ruimte voor iets anders, totdat het ineens weer over is (en de tuin er waarschijnlijk behoorlijk overhoop bijligt).lees helemaal

ADHD en emoties

Ik ken weinig “stoornissen” waar zoveel mensen verstand van hebben en een mening over hebben dan over AD(H)D. Van psychiater, psycholoog tot de leerkracht, je buurvrouw en zelfs volstrekt willekeurige voorbijgangers.

Of het wel of niet bestaat, of we als ouders te weinig of juist teveel eisen stellen, of het komt door de maatschappij… Ook ik heb hier regelmatig mee te maken gehad.

Zomaar een willekeurige dag in een willekeurige winkel. Ik sta op mijn beurt te wachten en voor mij staat een moeder met twee lekker drukke knullen. Het is overduidelijk dat ze veel liever iets anders hadden gedaan dan met hun moeder de boodschappen.

De winkelier:  ”zo zo, pilletje nodig?

“Dacht het niet”, zegt de moeder, “tegenwoordig gaat ieder kind aan de pillen, daar doe ik mooi niet aan mee!” lees helemaal

AD(H)D en ‘in je eigen kracht’ staan

Ken je dat gevoel, dat alles zo’n beetje vanzelf gaat?

Dat je op tijd weet je mond te houden, zodat je een ruzie met je puber weet te voorkomen. Dat je in je werk precies het goede weet te zeggen of te doen, zonder dat je er al te veel veel moeite voor hebt hoeven doen? Dat het schrijven van artikel als het ware vanzelf gaat, je het gevoel hebt dat je tegenslagen en moeilijke situaties met rechte rug en kalmte aan zult kunnen? Helaas is het meestal niet permanent, maar als het er is, is het wel heel prettig!. lees helemaal

 

Wanneer ben je succesvol?

Als je allemaal achten haalt voor je proefwerken? Als je ruim twee ton verdiend? Als je met rust, plezier en alle geduld van de wereld een goede huismoeder bent?

Succesvol zijn is een subjectief begrip.

Het hangt er vanaf  wat je wil bereiken, wat je doel is. Als je doel is ruim twee ton verdienen, zul je niet of minder tevreden zijn met één ton. Als je doel is cum laude slagen, zul je niet cum laude slagen als een teleurstelling zien. Succesvol zijn heeft dus alles te maken met je eigen verwachtingspatroon. lees helemaal

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *